Maanmittarista tuli geoinformatiikko!

Teknillinen korkeakoulu on paikka, jonka me maanmittaustekniikan diplomi-insinöörit muistamme rakkaana opinahjonamme. Viime vuosien yliopistomaailman myllerryksessä kaikki on pantu uusiksi. Teknillistä korkeakoulua ei enää ole. Sen sijaan pitää puhua Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulusta ja maankäyttötieteiden laitoksesta.

Eikä tässä vielä kaikki! Syksyllä 2016 myllerrykset jatkuvat ja opiskelu jaetaan yhdeksään uuteen maisteritason ohjelmaan, joista yksi on Geoinformatiikka. Se sisältää geodesian, fotogrammetrian, kaukokartoituksen, geoinformaatiotekniikan ja kartografian opinnot. Perinteisestä maanmittarista tulee siten geoinformatiikko.

Olin aivan viime vuosituhannen lopun nurkilla jossakin työryhmässä kommentoimassa sen aikaista suunnitelmaa opintojen uudistamiseksi. Maailma ei ole mielestäni muuttunut paljoakaan viidessätoista vuodessa. Silloin tärkeätä oli turvata perinteisten, maanmittausalan eri osa-alueet taitavien opiskelijoiden koulutusmahdollisuudet, nostaa maanmittausalan houkuttelevuutta opiskelupaikkana ja kehittää opiskelun sisältöä paremmin nopeasti muuttuvan työelämän tarpeita vastaavaksi.

Maanmittaustekniikan osasto katosi nimenä 1990-luvun lopulla, mutta alaa on voinut koko ajan opiskella milloin minkäkin nimisen osaston alla. Koulutusmahdollisuudet lienee siis turvattu, mutta onko maanmittausala houkutteleva vaihtoehto tämän päivän nuorelle? Paikkatiedot ovat jatkuvasti mediassa ja paikkatietojen hyödyntämismahdollisuuksia esitellään TV:n uutislähetyksissä. Paikkatiedot ovat arkipäiväistyneet ja kiinteä osa tämän päivän yhteiskuntaa. Kysynkin, miksei uuden opinto-ohjelman nimeksi tullut paikkatietotekniikka? Opiskelumahdollisuuksien markkinointi olisi tehty paljon helpommaksi!

Onneksi meillä geoinformatiikan diplomi-insinööreitä tarvitsevilla työnantajilla on mahdollisuus vaikuttaa uuden opetuksen sisältöön ja kertoa millaista osaamista tarvitsemme tulevaisuudessa. Keskustelutilaisuus aiheesta järjestetään keskiviikkona 9. huhtikuuta 2014 klo 14.00 – 16.30 entisessä TKK:n hallituksen istuntosalissa osoitteessa Otakaari 1 (entinen TKK:n päärakennus, 3. krs). Ilmoittautumiset 4.4. sähköpostiin salla.multimaki@aalto.fi. (Menisin itsekin paikalle, mutta olen silloin jo kauan sitten varatulla työmatkalla)

Mikko Salonen

Kirjoittaja työskentelee Blom Kartta Oy:n toimitusjohtajana

PS: Muistetaan näin kesän kynnyksellä vastuumme opinnäyte- ja kesätyöpaikkojen tarjoamisessa geoinformatiikkaa opiskeleville nuorille!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *