Hyvä paha paikkatieto ja niksit paikkatietopeikon kesyttämiseen

Edward Snowdenin paljastettua, miten isossa maailmassa myös sijaintitiedot ovat vapaata riistaa uteliaille silmille, moni säikähti ja kävi nappaamassa vikkelään pois päältä puhelimen paikannustoiminnot. Mutta moni palautti ne pian myös takaisin. Elämä nyt vaan on hauskempaa ja helpompaa karttasovellusten sekä muiden sijaintia hyödyntävien appsien kanssa.

Lapsena meitä peloteltiin hammaspeikoilla. Sellaiset sai huuhdottua pois fluoritahnalla ja napakalla otteella hammasharjasta. Mutta miten hallitaan paikkatietopeikkoa, sen hyötyjä ja riskejä?

Yksityiselämässä jokainen tekee omat ratkaisunsa siitä, miten vapaasti oman sijaintinsa haluaa muille jakaa ja miten sijaintitietoja yleensäkin hyödyntää. Liike-elämässä näillä valinnoilla voi kuitenkin olla vaikutuksia, joita ei heti tulisi ajatelleeksi.

Monelle meistä työpuhelin on myös vapaa-ajan puhelin. Sillä lähetellään viestit naamakirjaan ja korkataan ravintoloita. Mutta kuinka monen yrityksen tietoturvapolitiikassa on uhrattu ajatustakaan sille, mitä työntekijöiden sijaintitiedot some-maailmassa kertovat yrityksen asioista?

Mietitäänpä esimerkiksi Nokian Android-puhelinten kehitystä, joka pysyi hyvin salassa. Entäpä jos olisit tiennyt, keitä Nokian puhelinkehittäjät ovat ja olisit heidän seuraajansa somessa? ”Erkki kommentoi käyttäjän Tuukka viestiä kohteessa Mountain View, California”. Taas. Katsotaanpa, mikä siellä sijaitsee.

Vaikka Erkin vierailut Googlen pääkonttorilla ovat nyt fiktiota, vastaavia esimerkkejä tuttujen sijaintitietojen kyvystä kertoa ilmassa olevia työkuvioita löytyy hetkessä. Ketkä ovat tavanneet ja missä.

Paikkatiedon jakamisen pelko, jota kutsun paikkatietopeikoksi, on siis ihan ymmärrettävää. Tämä peikko on onneksi melko helposti kesytettävissä. Ohjeistuksella ja avoimella keskustelulla pääsee pitkälle. Jo asian tiedostaminen auttaa paljon. Sijainnin jakamista sosiaalisessa mediassa ei tarvitse kieltää, mutta työmatkoilla on hyvä tiedostaa, miten paikkatieto jättää seurattavan jäljen.  Tämä mielessä voimme iloisesti jatkaa mobiilipaikkatiedosta nauttimista.

Emmi Jouslehto

Jutun kirjoittaja vastaa CGI:ssä paikkatietoliiketoiminnasta. CGI tarjoaa asiakkailleen kattavasti kaikki paikkatietoalan palvelut – tietoturvaa unohtamatta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *