I’m a big big GIS, in a big big world

Kun kaikesta tuli suurempaa!

Kun aloin kirjoittaa tätä blogitekstiä, päätin aluksi selvittää mistä kaikesta oli tullut isompaa. Otaksuin, että löydän helposti muutaman esimerkin rikastamaan päässäni pyörineitä ajatuksia, tulos olikin hämmentävä – oikeastaan aika iso.

Käyttämäni selain kertoi, että mm. Apple ja Google ovat suurempia brändejä kuin Coca-Cola, ”sharing economysta” tulee suurempi kuin internetistä, sähköautojen myynti on suurempaa kuin koskaan ja kasvanut lähes nelinkertaiseksi, Filippiinien talous kasvoi ja kasvaa suurimmalla vauhdilla. Eikä unohdeta näitäkään: älypuhelinten määrä on suurempi kuin koskaan ja niiden sisältämien sovellusten käyttö kasvaa yhä suuremmaksi, 3D-tulostimien määrä puolitoistakertaistui vuodessa, ja myös robotteja on enemmän kuin koskaan.

Toki myös täällä koti-Suomessa kaikki on kasvanut, kuten perintöprinssin lihakset, asuntovelat, lapsitähdet, turistivirrat, tuloerot, kirjastojen lainamäärät, kaupan varastot, vaatimukset IT-laitteille ja suomalaisten netissä viettämä aika, erityisesti yli 55-vuotiailla.

Itselläni ajatukset kaikesta suuresta liittyivät lähinnä asuntojen, autojen, annosten ja kanssaihmisten kokoon. Onko kaikki todella niin paljon suurempaa? Kyllä on ainakin Texasissa mutta on myös muualla. Asuntojen keskipinta-ala on kasvanut viimeisten vuosikymmenien aikana yli 20 prosenttia, mitä haikeudella seuraan. Olisihan se oma huone ollut ihan kiva.

Myös autot ovat yli 20 prosenttia suurempia kuin ennen, minkä voi aistia hieman liian tiiviinä parkkiruutuina, mutta epämukavuusalueellansa ihminen vasta kehittyy. Annoksetkin ovat kasvaneet kuin salaa kun 12” lautaskoko on kuin varkain korvannut vielä 1990-luvulla yleisesti käytetyn ”kymppituumaisen”. Minä ja sinä, keskipituutemme on kasvanut puolitoista senttimetriä per vuosikymmen täällä hyvän ruuan ja isojen annoskokojen ääressä.

Miksi sitten data ei saisi kasvaa? Ja paikkatiedosta siinä sivussa.

Itseäni asia on ruvennut kiinnostamaan niin, että päätin selvittää miksi kasvaneesta datamäärästä puhutaan Big Datana mutta meistä, ihmisistä, ei puhuta Big Humaneina tai autoista Big Careina, ja Big Apple viittaa New Yorkiin. Hampurilaisista puhuttaessa Big-sanan käyttö on jo keksitty.

Ratkaisu oli kuitenkin lähempänä kuin osasin arvatakaan. Oikeastaan ihan omassa taskussani, siinä älypuhelimen näytöllä, jossa se minua niin usein opastaa perille. Kartta, joka tuli jokaiseen taskuun – joka kohta tulee jokaiselle työpöydälle.

Paikkatiedon kasvaessa yhä useamman organisaation ja kansalaisen arkea helpottamaan, olemme itsekin alkaneet miettiä sille toista nimeä. Paikkatiedon avulla emme halua enää tuottaa ratkaisua vain pienen käyttäjäryhmän rajattuun ongelmaan vaan näemme, että sen avulla kokonaiset organisaatiot, ja niissä työskentelevät tyypit, voivat hyödyntää sitä kaikissa toimissaan ja toiminnoissaan. Siitä on muodostumassa universaali integraattori, jonka avulla datamassat linkittyvät toisiin – yhdeksi yhteiskäyttöiseksi kokonaisuudeksi, joka tarjoaa palveluita ja näkymiä päätöksen tekoon, operatiiviseen toimintaan ja johtamiseen.

Siinä missä vanhat väsyneet numeraaliset raportit tappoivat luovuuden, uudet visualisoidut raporttipinnat tarjoavat inspiraation ja luovuuden lähteen – ja kaikkia käyttäjiä tasa-arvoisesti puhutellen. Ja jos et tätä usko, niin koe paikkatiedon avulla toteutetut animoidut ja prediktiiviset tilannekuvat, jotka tarjoavat reaaliajassa näkymän toimintaasi – pistävät sinut kartalle!

Niin ja tätä me kutsumme LOCATION INTELLIGENCEKSI.

It’s not a big big thing, if you leave me (small GIS), but I do do feel that. I do do will miss you much, miss you much…

Sami Masala

Kirjoittaja on Karttakeskuksen myyntijohtaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *