Ulottuvuutta liiketoimintaan

Me paikkatietopuristit olemme jo vuosikymmeniä huudelleet tai ainakin huokailleet, että lähes kaikki tieto on paikannettavissa johonkin sijaintiin ja tästä ominaisuus- ja sijaintiedon upeasta yhteydestä on monenlaista, jopa mitattavaa hyötyä. Vallanpitäjät ovat läpi historian osanneet tiedon esittämisen kartalla ja erityisesti kartan avulla manipuloinnin. Omaa valtakuntaa on aseteltu maailmankartan keskelle ja keksitty sellainen projektio, että se näyttää yhtä vääristyneen isolta kuin Islanti meille tutuissa maailmankartoissa.

Nyky-yhteiskunnassa vaikuttamisen mahdollisuus on myös meillä kansalaisilla, kuntalaisilla ja kuluttajilla erilaisten kyselyjen ja palautepalvelujen kautta. Näissäkin kartalle tökätty mielipide ja tuntemus ovat helpommin huomioitavissa päätöksenteossa kuin pelkkä sanallinen vuodatus tai kiitos.

Silti suurin osa maailman paikkatiedoista köllöttelee hyödyntämättömänä miljoonissa Exceleissä ja tietokannoissa, autuaan tietämättömänä siitä, että se voitaisiin paikantaa, visualisoida, jalostaa ja analysoida tuottamaan hyötyä ja tehokkuutta omistajansa prosesseihin ja tuloksentekoon. Väitän, että tämän tiedon valjastaminen liiketoimintaa palvelemaan on helpompaa ja halvempaa kuin mikään muu toimenpide, jota yrityksissä harkitaan tehtäväksi.

On jokseenkin käsittämätöntä, että samat fiksut ihmiset, jotka vapaa-ajallaan hyödyntävät siekailematta paikkatietoa navigaattoreissa, mobiilisovelluksissa, urheilurannekkeissa ja muissa toinen toistaan hienommissa arjen apuvälineissä, yrittävät työelämässään hahmottaa vastuualuettaan ilman karttaa. Se, miten graafi visualisoi taulukon, on vain häivähdys siitä, mitä kaikkea hienoa paikkatieto tekee liiketoimintatiedolle. Eikä sen tarvitse olla mikään maailman hienoin paikkatietoanalyysi tai edes teemakartta, vaan jo asiakkaiden sijainnit tai alihankintaketjun nuolet kartalla auttavat tekemään parempia ja nopeampia päätöksiä kuin fiksuinkaan taulukkolaskentaohjelmiston pylväsdiagrammi.

Tässä suhteessa julkishallinto on liike-elämää edellä. Kuntien palveluverkkoja ja kuljetuksia suunnitellaan paikkatiedon avulla, suunnitelmat esitetään kartoilla ja omalääkärialueet perustuvat väestön asuinpaikkoihin. Kuljetusfirma, jonka tehtävä on tuottaa voittoa, ostaa kysynnän lisääntyessä uuden auton ja sitoo tulevienkin vuosien kysynnän lisäykset tuohon ruostuvaan scaniaan, eikä vieläkään optimoi kuljetuksiaan paikkatietojen avulla. Hölmöä.

Paikkatiedon sanansaattajalle palkitsevimpia hetkiä ovat ne, kun asiakas toteaa laskeneensa oikein laskimella, että paikkatiedon hyödyntämiseen tehty investointi maksoi itsensä takaisin puolessa vuodessa ja tuottaa nyt joka päivä voittoa viivan alle. Taloudellisen menestyksen lisäksi henkilöstö- ja asiakastyytyväisyys kohenivat kuin kaupan päälle. Näitä juhlahetkiä tapahtuu pienissä yrityksissä muutaman tonnin sijoituksella, isompienkin kannattaa kokeilla!

Yritysten toiminnanohjausjärjestelmistä vasta viidessä prosentissa hyödynnetään paikkatietoa, vaikka vain viisi prosenttia tiedosta ei sitä ole. Erikoinen epäsuhta. Big Datan sijaan meidän tulisi keskittyä Big Map Dataan, joka ei ole vain vanha juttu uudella termillä vaan aidosti asia, jonka sisäistävät yritykset tulevat saamaan uutta ulottuvuutta liiketoimintaansa ja paikkansa auringossa. Ja vauhtiin pääsee mitättömillä investoinneilla, kalliita konsultteja ei tarvita. Paikkatietoyrityksistä löytyy osaavia, innokkaita ja ketteriä asiantuntijoita halukkaina näyttämään, mistä on kyse!

Teemu Virtanen

Kirjoittaja on Dimenteq Oy:n toimitusjohtaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *